A könyv bemutatja az egyszerű vidéki, kisvárosi polgári háztartások mindennapi étkeit. A szerző célja, hogy kipróbált és sikert aratott receptjei az utókor számára fennmaradjanak. A leírások egyszerűek és érthetőek, gyakorlatiasak. Nyelvezete is izgalmas, mert mártás helyett „saftról „van szó, és sárgarépa helyett „murokról”, ezáltal a szerző régi erdélyi szavakkal fokozza az eredeti ízek élvezetét.
A receptek ötvözik a zsidó konyha elvárásait a valódi székely hagyományokkal. A könyvet tehát mindazok haszonnal forgathatják, akik akár a zsidó rituáléknak akarnak változatos formákban megfelelni, vagy csak általános háztartásukban szeretnének kipróbálni új ízeket. Nem azt terveztük, hogy a receptgyűjtemény minden háztartásban vezető szerepet kapjon, ínyenceknek szántuk, akik szeretnék valódi érdekességekkel és kipróbálhatóan egyszerű megoldásokkal felidézni a hajdani hétköznapokat és ünnepeket.