A második világháború idején James Gould különös feladattal érkezik a megszállt Nápolyba. Esküvői biztosként korlátoznia kell a brit katonák és a szép olasz lányok házasságkötését. Akad dolga elég, hiszen mindenki a túlélésre játszik, és a háború, a nélkülözés, a veszteségek ellenére boldog akar lenni. A kapitány eleinte szigorúan ragaszkodik a szabályok betartásához, eközben észre sem veszi, mennyire elbűvöli helybéli szakácsnője, a szókimondó fiatal özvegy… Livia Pertini egész lénye felcsigázza az érzékeket, keze alatt a piros, napsütötte paradicsomok, az ezüstös testű szardíniák, a vulkanikus fekete föld zamatát magukba szívó burgonyák, a ropogós zöldségek, az érett gyümölcsök ínycsiklandó ételkölteményekké változnak. És képesek kiváltani a fordulatot, amikor a szív szava többet nyom a latban.
Anthony Capella a tőle megszokott könnyedséggel, színesen mesél nehéz időkről, az életet igenlő érzelmekről és élvezetekről, örömökről és fájdalmakról. Valós eseményekből merített történetének szereplői írói fantáziájának szülöttei, de az a bizonyos vendéglő a Vezúvnál ma is létezik…